GOTY d.o.o TODY d.o.o.
english  srpski
Absinth

Absinth Mr. Jekyll 0.70

Šta je apsint?

Alkoholno piće koji se proizvodi od anisa, pelena i šećera, a sadrži do 72% alkohola. Apsint ima tradicionalno zelenu boju i u istorijskoj literaturi se spominje kao La Fee Verte – zelena vila.

Prvi put ga je navodno proizveo Pjer Ordiner davne 1792. godine kao lek protiv dizenterije i malarije. Ime koje je tada nosio je bilo Artemisia Absinthium. Ubrzo postaje omiljeni napitak, pogotovo među francuskim vojnicima u Africi koji su za poboljšanje ukusa dodavali anis.

Najveću popularnost stiče u period od 1880. do 1914. godine, naročito kod umetnika i članova viskog društva. Činjenica da je 1910. godine popijeno 36 miliona litara ovog pića govori o razmerama njegove popularnosti.

Konzumiranje apsinta se brzo proširilo i u Sjedinjene Američke države, posebno u Nju Orleansu. Zabrana stupa na snagu 1912. godine što se dovodi u vezu sa povećanjem broja alkoholičara. Ubrzo i druge države kreću stopama SAD-a. Francuska zemlja iz koje je ovo piće poteklo uvodi zabranu 1915. godine.

Proizvođači su na različite načine prikrivali činjenicu da prodaju apsint. Neki su ga prodavali kao tonik za kosu.

Apsint je često pripisivano halucinogeno dejstvo. Popularizaciji ove ideje su pomogla dva umetnika Vinsent Van Gog i Oskaraj Vajld. Za Van Goga se vezuje priča da mi je Pol Gogen usled svađe zalivene apsentom odsekao uvo sa mačem.

Kako se konzumira?

Postoje različiti metodi konzumacije apsenta od kojih su najpoznatiji francuski i boemski metod.

Francuski metod – tradicionalno se apsint priprema stavljanjem šećerne kocke na vrh specijalno dizajnirane kašike koja se uranja u čašu koja je prethodno ispunjena apsintom. Ledena voda se zatim lagano sipa ili nakapa preko kocke šećera dok odnos apsinta i vode ne bude 1:3 ili 1:5. Sa prisustvom ledene vode, piće postaje zamućeno kao da je u čaši zarobljen oblak.

Boemski metod – uključuje vatru i od skoro je u primeni. Kao i kod francuskog metoda, kocka šećera prethodno uronjena u apsint se stavlja na specijalno dizajniranu kašiku sa prorezom iznad čaše koja sadrži apsint. Zatim se kocka šećera izloži plamenu i takva ubaci u čašu što dovodi do paljenja apsinta. Konačno dodaje se voda da ugasi plamen. Ovakva metoda obezbeđuje jače piće od francuske metode.

 


Zapremina: 0.7 l.
Boja:
Procenat alkohola: 55%
Kontinent: Evropa
Zemlja: Nemačka
Cena A: 990 dinara
Cena B: 940 dinara
Dodaj u korpu!
Cena A - 990 dinara
Cena B - 940 dinara
Zapremina - 0.7 l
 
 
KORPA
Trenutno: 0 artikal(a)
Cena A: 0 RSD
Cena B: 0 RSD
ISPRAZNI  NARUČI